Zaujímalo by ma, prečo niektorí ľudia študujú na univerzite, keď škole nič nedávajú a na akadémiu si prišli len vyzdvihnúť niekoľko písmeniek pred meno.



Nemyslím tým študentov, ktorým sa darí počas štúdia pracovať. Tí sa aspoň snažia plniť si svoje povinnosti plnohodnotne, nielen preto, aby mali od nich pokoj, ale aj preto, lebo sú zo svojej podstaty snaživí. Ja nechápem ľudí, ktorí sa rozhodli strácať päť rokov života flákaním, nudou a ničnerobením na univerzite.

Ide presne o tých študentov, ktorí sedávajú v zadných radoch, majú vždy trefné a „vtipné“ poznámky a otázky. Do školy síce chodia a s dochádzkou problémy nemajú, pretože sú pravdepodobne presvedčení, že to im stačí. Ale svojou nevšímavosťou a apatiou to robia ťažké pedagógom. Pri náročnejšom zadaní sa odúvajú, sami si ho komplikujú a nechcú pochopiť. Pretože sú leniví aj rozmýšľať. Keď sa ich spýtate, čo im na škole prekáža a čo by chceli zmeniť, na um im príde milión nadávok, ale žiadne konštruktívne riešenie. Najradšej by asi boli, keby škola nebola.

Nezapájajú sa do žiadnych mimoškolských aktivít a nemajú ani žiadnu brigádu. Len tak vegetujú. Päť dlhých rokov sa venujú sedeniu na prednáškach, sledovaniu seriálov a ktovie čomu ešte. Neviem, čo robia po večeroch, keďže títo lenivci si vybrali radšej ľahšiu školu, kde netreba deň a noc presedieť nad skriptami. Dokonca si nevedia naštudovať ani pár zahraničných článkov a kníh k seminárnej práci. Veď je to po anglicky. Nechcú, nevedia, ignorujú.

Je mi ich ľúto. Márnia drahocenný čas, za ktorý si mohli zarobiť na auto, založiť rodinu alebo pracovať v zahraničí a naučiť sa aspoň tú reč. Nemajú motiváciu meniť veci, nebodaj spoločnosť. Bojím sa o nich, lebo pochybujem, že vydržia v nejakom zamestnaní dlhšie ako je lehota skúšobnej doby. Buď preto, lebo sa im nebude chcieť pracovať alebo preto, lebo budú málo zarábať. Pretože vo výške platu im už ambície nechýbajú.

Majú možnosť študovať za peniaze plynúce z daní ich rodičov. Nemusia si brať študentské pôžičky a nemusia za školu platiť extra peniaze. A možno preto si vzdelanie nevážia. Alebo len nechú byť múdri?