Na záver marca – mesiaca kníh vám prinášame rozhovor s veľmi zaujímavým človekom, ktorý sa knihám venuje celý život. O svojich obľúbených knihách, vlastnej tvorbe, či netradičnej prezývke viac povie Pero le Kvet vlastným menom Peter Volek.



Ste kníhkupcom v trnavskom kníhkupectve AF. Ako dlho sa už venujete knihám? Bolo to odmalička?

Moja práca je starať sa o chod kníhkupectva. Kníhkupcom som sa stal v roku 2006, keď som začal pracovať v pobočke kníhkupectva Arforum, ktorá v Trnave existovala do roku 2011. Knihy rád čítam odmalička, zopár som ich aj napísal.

Čomu ste sa venovali pred tým, ako ste začali predávať knihy?

Po vysokej škole som 2 roky pôsobil ako pedagóg, potom som niekoľko rokov pôsobil v reklamnej agentúre, a napokon som niekoľko rokov pôsobil v hudobnom priemysle.

V čom je AF kníhkupectvo iné než bolo Artforum a v čom zachováva starú knižnú tradíciu?

V podstate tých rozdielov veľa nie je. Čo sa týka knižnej ponuky, je identická s tým, čo ponúka Artforum. Na rozdiel od Artfora však nepredávame e-knihy, hudobné nosiče, filmy na DVD, Moleskine, časopisy… Ale napríklad súčasťou kníhkupectva AF je antikvariát, čo Artforum vo svojich kníhkupectvách neprevádzkuje. Dôraz kladieme na kvalitu knižnej ponuky, snažíme sa mať na pultoch to najlepšie, čo knižný trh ponúka.

8430282c-4876-4fbe-bdc4-9dd80d1c7d0a
Interiér AF kníhkupectva. Zdroj: P. Volek

Čomu sa ešte okrem kníhkupectva venujete? Počula som, že ste sa zúčastnili na Ypsalone,

napísali 3 knihy…

Tých kníh som napísal viac, niektoré sám a niektoré s mojím priateľom Remi Kloosom. Na literárnom festivale Ypsalon som sa spolupodieľal organizačne, dramaturgicky a napokon som aj viedol väčšinu debát so spisovateľmi. Okrem čítania a písania ešte rád maľujem a lepím koláže.

Zväčša píšete poviedky. Rozmýšľali ste aj nad napísaním niečoho dlhšieho (rozsiahlejšieho)?

Poviedka je žáner, ktorý mi vyhovuje najviac. Myslím, že nie som dostatočne trpezlivý vysedáva nad románom. Aj keď nápady mám. Nechám sa prekvapiť.

Máte niečo momentálne rozpísané?

Momentálne dokončujem knihu pre deti a ich rodičov, ktorá sa bude volať Chlapec s očami ako hviezdy. Bude ju ilustrovať Martina Matlovičová a vydá ju vydavateľstvo Artforum asi na jeseň.

Nedá mi neopýtať sa, ako vznikla vaša prezývka? Dal ste si ju sám?

Keď som sa stal uvedomelým patafyzikom, bol to taký zásadný zlom v mojom živote, že som sa rozhodol pri tejto príležitosti prijať nové meno, ktoré je vlastne anagramom môjho občianskeho mena. Vymyslel som si ho sám.

pero_le_kvet_imagelarge
Záber z literárneho festivalu v Žiline. Zdroj: P. Volek

V dnešnej dobe veľa ľudí využíva elektronické čítačky kníh alebo tablety. Tvrdia, že tak šetria miesto. Aký na to máte názor?

Je to úplne pochopiteľné. Ak idete na dovolenku, nebudete so sebou vláčiť kufor plný kníh, keď vám stačí čítačka alebo tablet. A podobne je to aj s hudbou. Keď som však doma, radšej čítam klasickú knihu, počúvam vinylovú platňu alebo CD, pretože ten zážitok je omnoho intenzívnejší.

Aká je vaša obľúbená kniha a prečo?

Pri tom množstve prečítaných kníh, nie som schopný označiť jednu (prípadne viac) za najobľúbenejšiu. Mám desiatky obľúbených kníh. A každú pre niečo iné.

Posledná kniha, ktorú ste prečítali?

Posledná kniha, ktorú som dočítal, má názov Odd.špekulácií. Jej autorkou je Jenny Offill. Preložila ju Aňa Ostrihoňová a vydalo ju vydavateľstvo Inaque.sk v marci tohto roku. Je to útla novela, ktorú tvorí súhrn myšlienok, cynických poznámok, pozorovaní, citácií a špekulácií mladej ženy, ktorá sa takýmto spôsobom rozhodla vyrozprávať svoj príbeh, príbeh manželky a matky.