Najsladšie štúdium na svete alebo ako získať doktorát z čokolády

Vedci z anglickej univerzity v Cambridge ponúkli v roku 2014 šancu získať doktorát zo štúdia jednej z najobľúbenejších pochúťok – čokolády. Do experimentálneho projektu sa mohli zapojiť nielen jej milovníci, ale aj vedci.


Naozajstný unikát medzi unikátmi. Nejeden z nás síce sníva o tom, že vyštuduje vysokú školu a bude vykonávať profesiu doktora, právnika či ekonóma. Ale čo v prípade, že by ste chceli niečo nové, originálne a zaujímavé? Univerzita v Cambridge hľadala ľudí na štúdium čokolády.

Zdroj: pexels.com

Nielen pre chuť

Čokoláda je najpopulárnejšia sladkosť na svete. Možno práve to bol dôvod, prečo sa odborníci rozhodli skúmať práve ju – výbornú potravinu na mozog aj nervy, či prevenciu proti infarktu.

V 19. storočí sa čokoláda kupovala v lekárni. Lekárnici ju v tom období nazývali „potravou pre dušu“. Jej upokojujúce účinky na psychiku boli známe široko-ďaleko. Dnes už poznáme mnohé druhy čokolády, dokonca s rôznymi príchuťami či v rozličných farebných prevedeniach. Povedzme si pravdu: čokolády nikdy nie je dosť!

Zdroj: pexels.com

Škola čokolády

Zdá sa, že je nemožné, aby univerzita schválila podobný odbor. Cambridge však dlhodobo spolupracuje s mnohými firmami, ktorým pomáha s výskumom. Desať najväčších čokoládových spoločností má za rok tržbu okolo 85-tisíc miliárd dolárov, tak prečo neinvestovať do podobného projektu, ktorý si zamilujú všetci priaznivci čokolády?

Cieľom výskumu bolo udržať vlastnosti čokolády aj po tom, ako sa začne topiť (teplota nad 34 stupňov). Slováci mali tiež možnosť prihlásiť sa do výberového konania, rovnako ako aj ostatní uchádzači pochádzajúci z európskych krajín. Samozrejme, pre prijatie nestačilo len milovať čokoládu a mať o nej základné znalosti či mať ukončené stredoškolské vzdelanie.

Uchádzači museli splniť tri základné podmienky:

  1. Skúsenosť s experimentami,
  2. absolvovať minimálne 4 roky štúdia s dosiahnutým titulom – preferované boli predovšetkým odbory ako fyzika, chémia a potravinárstvo,
  3. ochota absolvovať prijímacie skúšky priamo na univerzite.

Zdroj: pexels.com

Podľa dostupných informácií nebolo vôbec jednoduché dostať sa na štúdium, aj keď bol projekt len experimentálny. Či sa osvedčil, uvidíme časom. Podobná inovácia by sa určite ujala aj v slovenskom školstve – mladí ľudia by získali nové možnosti, skúsenosti a chuť vzdelávať sa aj v odlišných sférach.

Dominika Paučová
Sleduj nás na Facebooku

Podobné Príspevky

Diskusia o tomto post