Vegetariáni sa vyhýbajú mäsu, vegáni všetkým živočíšnym produktom a vitariáni jedia „raw“, čiže iba surovú stravu, upravenú maximálne do teploty 42 stupňov. A čo ich štedrovečerný stôl?



 

 

Menu „vegán“

Vegánska kapustnica

Potrebujeme:

Vegánska sójová ‚cesnačka‘

Údené tofu

500g kyslá kapusta

cibuľa

1l zeleninový vývar

Sušené huby

Mletá červená paprika, bobkový list, čierne korenie, soľ.

Zdroj: Kristína Florová
Zdroj: Kristína Florová

Na nadrobno nakrájanej cibuľke si osmažíme na kúsky nakrájanú cesnačku a tofu. Pridáme mletú červenú papriku a korenie. Postupne pridávame premytú kapustu a vo vode namočené sušené huby. Všetko spolu podusíme po dobu 5 minút. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a prikryjeme. Po 20 minútach skontrolujeme či je kapusta mäkká a odstavíme z ohňa.

Vegánsky zemiakový šalát

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov vhodných na šalát

3 mrkvy

konzerva sterilizovaného hrášku

zavárané uhorky

vegánska sójová smotana na varenie

vegánsky zemiakový šalát
Zdroj: Kristína Florová

Zemiaky spolu s mrkvou si očistíme, nakrájame na kocky a udusíme nad parou do mäkka. Do pripravených zemiakov a mrkvy pridáme hrášok a nadrobno nakrájané uhorky. Zálievku si pripravíme rozmixovaním 200ml vegánskej smotany, 2 zaváraných uhoriek a 3 polievkových lyžíc olivového oleja. Šalát zalejeme zálievkou, dosolíme a dokoreníme a necháme deň odstáť.

Vegánska ryba zo zeleru a morskou riasou

Potrebujeme:

1 stredne veľký zeler

½ – 1 balenie morských rias kombu

5 lyžíc celozrnnej múky

soľ, majorán, mleté čierne korenie, olej

Uvarený zeler dáme trochu vychladnúť, okoreníme a obalíme ho v riasach. Mal by byť ešte trochu mokrý, aby sa riasy pekne prispôsobili a lepšie sa s nimi pracovalo. Pripravíme si hustejšie cestíčko z múky, vody, soli a majoránu, v ktorom obalíme nachystaný zeler a vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista.

Pomarančové keksíky s chia

Potrebujeme:

200g hladká múka

kôra z jedného pomaranča

90g práškový cukor

100g margarín

1 polievková lyžica chia semienok

1 polievková lyžica sójového/mandľového/ovseného mlieka

Všetky ingrediencie spolu vymiešame a postupne spracujeme do cesta. Hotové cesto odložíme na 10 minút do chladničky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrojíme ľubovoľné tvary. Pečieme 10 minút pri teplote 180°C.

Zdroj: Kristína Florová
Zdroj: Kristína Florová

Menu „vitarián“ 

Nám „smrteľníkom“ je najvzdialenejšia a najnáročnejšia na prípravu RAW večera.

Raw kapustnica

Potrebujeme:
3 až 4 deci šťavy z kapusty

1/4 červenej papriky

3 ks sušených sliviek

2 ks sušených húb

2 PL kyslej kapusty

3-4 ČL drvenej rasce

2 PL lahôdkového droždia

1 ČL červenej papriky, 2 PL sójovej omáčky, štipku himalájskej soli

Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým “smoothie”, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžete nechať zohriať do teploty 42 stupňov, ak nemáte radi úplne studené polievky. Ak ste zvyknutý na kapustnicu so smotanou, ľahko ju vyrobíte s kešu alebo môžete použiť inú rastlinnú smotanu bez orieškov.

Raw majonézový šalát

Do väčšej misy si nakrájame zeleninu podľa chuti (cuketa, červená paprika, biela reďkev a pod.), pridáme nastrúhanú mrkvu, pre jemnejšiu krémovejšiu chuť môžeme pridať aj avokádo. Pre autenticitu môžeme do šalátu pridať aj hrášok (mrazený alebo z konzervy nie je raw). Pre raw verziu si namiesto hrášku môžeme do šalátu pridať mungo klíčky, ktoré sú chuťou veľmi podobné hrášku a zvýšia tak nutričnú hodnotu šalátu.

Kešu majonéza

Potrebujeme:
1 šálka kešu orechov (namočené cez noc alebo aspoň minimálne 4 hodiny pred prípravou)

1/2 šálky vody

1/4 šálky citrónovej štavy

2 ďatle (namočené – nemusia byť, ak máte výkonný mixér)

1 čl himalájskej soli resp. podľa chuti

1 čl sušenej cibule (nemusí byť)

1/4 – 1/2 čl sušeného cesnaku

2 PL olivového oleja

Všetko dohromady zmiešame, necháme odstáť a s chuťou konzumujeme.

Raw ryba

ryba z tofu
RAW ryba

Potrebujeme:

po šálke mandlí a slnečnicových semienok

stonkový zeler

1/2 nakrájanej cibule

1/4 nakrájanej cibule

1/4 šálky citrónovej šťavy

1 ČL himalájskej soli, 1ČL pravej sójovej omáčky, 1 ČL sušeného kôpru, 1 ČL nori vločiek

Deň vopred si namočíme šálku mandlí a šálku slnečnicových semienok. Premyjeme ich a dáme do kuchynského robota. Pridáme pol šálky stonkového zeleru, ½ nakrájanej cibule, ¼ šálky citrónovej šťavy, 1ČL himalájskej soli, 1ČL pravej sójovej omáčky, 1ČL sušeného kôpru a 1ČL nori vločiek. Mixujeme až kým sa všetko dobre premieša. Potom dáme do misky. Strúhanku pripravíme tak, že zmiešame v malej miske ¼ šálky čerstvo pomletého ľanu, 1ČL mletej sladkej papriky a ½ ČL himalájskej soli. Naberieme 1-2 polievkové lyžice pasty, vytvarujeme potrebný tvar, obalíme v strúhanke a dáme na papier na pečenie. Takto spracujeme celú pastu. Papier dáme do sušičky a sušíme 2-4 hodiny na 42 stupňov.