Vegetariáni sa vyhýbajú mäsu, vegáni všetkým živočíšnym produktom a vitariáni jedia „raw“, čiže iba surovú stravu, upravenú maximálne do teploty 42 stupňov. A čo ich štedrovečerný stôl?
Menu „vegán“
Vegánska kapustnica
Potrebujeme:
Vegánska sójová ‚cesnačka‘
Údené tofu
500g kyslá kapusta
cibuľa
1l zeleninový vývar
Sušené huby
Mletá červená paprika, bobkový list, čierne korenie, soľ.
Na nadrobno nakrájanej cibuľke si osmažíme na kúsky nakrájanú cesnačku a tofu. Pridáme mletú červenú papriku a korenie. Postupne pridávame premytú kapustu a vo vode namočené sušené huby. Všetko spolu podusíme po dobu 5 minút. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a prikryjeme. Po 20 minútach skontrolujeme či je kapusta mäkká a odstavíme z ohňa.
Vegánsky zemiakový šalát
Potrebujeme:
5 väčších zemiakov vhodných na šalát
3 mrkvy
konzerva sterilizovaného hrášku
zavárané uhorky
vegánska sójová smotana na varenie
Zemiaky spolu s mrkvou si očistíme, nakrájame na kocky a udusíme nad parou do mäkka. Do pripravených zemiakov a mrkvy pridáme hrášok a nadrobno nakrájané uhorky. Zálievku si pripravíme rozmixovaním 200ml vegánskej smotany, 2 zaváraných uhoriek a 3 polievkových lyžíc olivového oleja. Šalát zalejeme zálievkou, dosolíme a dokoreníme a necháme deň odstáť.
Vegánska ryba zo zeleru a morskou riasou
Potrebujeme:
1 stredne veľký zeler
½ – 1 balenie morských rias kombu
5 lyžíc celozrnnej múky
soľ, majorán, mleté čierne korenie, olej
Uvarený zeler dáme trochu vychladnúť, okoreníme a obalíme ho v riasach. Mal by byť ešte trochu mokrý, aby sa riasy pekne prispôsobili a lepšie sa s nimi pracovalo. Pripravíme si hustejšie cestíčko z múky, vody, soli a majoránu, v ktorom obalíme nachystaný zeler a vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista.
Pomarančové keksíky s chia
Potrebujeme:
200g hladká múka
kôra z jedného pomaranča
90g práškový cukor
100g margarín
1 polievková lyžica chia semienok
1 polievková lyžica sójového/mandľového/ovseného mlieka
Všetky ingrediencie spolu vymiešame a postupne spracujeme do cesta. Hotové cesto odložíme na 10 minút do chladničky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrojíme ľubovoľné tvary. Pečieme 10 minút pri teplote 180°C.
Menu „vitarián“
Nám „smrteľníkom“ je najvzdialenejšia a najnáročnejšia na prípravu RAW večera.
Raw kapustnica
Potrebujeme:
3 až 4 deci šťavy z kapusty
1/4 červenej papriky
3 ks sušených sliviek
2 ks sušených húb
2 PL kyslej kapusty
3-4 ČL drvenej rasce
2 PL lahôdkového droždia
1 ČL červenej papriky, 2 PL sójovej omáčky, štipku himalájskej soli
Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým “smoothie”, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžete nechať zohriať do teploty 42 stupňov, ak nemáte radi úplne studené polievky. Ak ste zvyknutý na kapustnicu so smotanou, ľahko ju vyrobíte s kešu alebo môžete použiť inú rastlinnú smotanu bez orieškov.
Raw majonézový šalát
Do väčšej misy si nakrájame zeleninu podľa chuti (cuketa, červená paprika, biela reďkev a pod.), pridáme nastrúhanú mrkvu, pre jemnejšiu krémovejšiu chuť môžeme pridať aj avokádo. Pre autenticitu môžeme do šalátu pridať aj hrášok (mrazený alebo z konzervy nie je raw). Pre raw verziu si namiesto hrášku môžeme do šalátu pridať mungo klíčky, ktoré sú chuťou veľmi podobné hrášku a zvýšia tak nutričnú hodnotu šalátu.
Kešu majonéza
Potrebujeme:
1 šálka kešu orechov (namočené cez noc alebo aspoň minimálne 4 hodiny pred prípravou)
1/2 šálky vody
1/4 šálky citrónovej štavy
2 ďatle (namočené – nemusia byť, ak máte výkonný mixér)
1 čl himalájskej soli resp. podľa chuti
1 čl sušenej cibule (nemusí byť)
1/4 – 1/2 čl sušeného cesnaku
2 PL olivového oleja
Všetko dohromady zmiešame, necháme odstáť a s chuťou konzumujeme.
Raw ryba
Potrebujeme:
po šálke mandlí a slnečnicových semienok
stonkový zeler
1/2 nakrájanej cibule
1/4 nakrájanej cibule
1/4 šálky citrónovej šťavy
1 ČL himalájskej soli, 1ČL pravej sójovej omáčky, 1 ČL sušeného kôpru, 1 ČL nori vločiek
Deň vopred si namočíme šálku mandlí a šálku slnečnicových semienok. Premyjeme ich a dáme do kuchynského robota. Pridáme pol šálky stonkového zeleru, ½ nakrájanej cibule, ¼ šálky citrónovej šťavy, 1ČL himalájskej soli, 1ČL pravej sójovej omáčky, 1ČL sušeného kôpru a 1ČL nori vločiek. Mixujeme až kým sa všetko dobre premieša. Potom dáme do misky. Strúhanku pripravíme tak, že zmiešame v malej miske ¼ šálky čerstvo pomletého ľanu, 1ČL mletej sladkej papriky a ½ ČL himalájskej soli. Naberieme 1-2 polievkové lyžice pasty, vytvarujeme potrebný tvar, obalíme v strúhanke a dáme na papier na pečenie. Takto spracujeme celú pastu. Papier dáme do sušičky a sušíme 2-4 hodiny na 42 stupňov.
Súvisiace príspevky
Reklama
Reklama
Najčítanejšie posledných 7 dní
- 15 tipov na návštevu opustených budov pre začínajúcich urbexerov by Martin Macko
- Pyramídy v Bosne – šokujúca skutočnosť alebo špinavý biznis? by Zuzana Točená
- Ktorí futbalisti sú najlepší na svete? Predstavujeme vám TOP 10 osobností by Martin Horváth
- Stand-up komik Jakub Gulík (26): Neschopný terorista sa spozná hneď po pristátí lietadla by Marika Štulajterová
- Kam v Bratislave? Tu je 10 podnikov, ktoré sa oplatí navštíviť by Andrea Tomašovitsová
Sleduj nás