Sociálna sieť Instagram zaznamenala v posledných rokoch obrovský nárast v popularite a tomu sa prispôsobujú aj trendy. Čo v súčasností letí?



Niet pochýb o tom, že Instagram sa ako sociálna sieť teší čoraz väčšej popularite. Táto jednoduchá platforma, ktorá mala slúžiť hlavne na zdieľanie fotiek a budovanie kolekcie spomienok,  si ale podmanila celý svet. V súčasnosti má Instagram takmer 400 miliónov aktívnych účtov a ich počet stále narastá. A to už o niečom svedčí, no nie?

Z tejto pomerne jednoduchej sociálnej siete sa stal fenomén, ktorý zaujal marketingových a PR špecialistov po celom svete. Svoj „content“( alebo po slovensky obsah) začali prirodzene prispôsobovať potrebám svojich zákazníkov a užívateľov sociálnych sietí. Keďže trendy v marketingu sa ale menia rýchlosťou svetla, niekedy je ťažké vyznať sa v tom, čo práve letí. To, čo je moderné dnes, zajtra už nemusí byť. Poďme sa preto spolu pozrieť na Instagram trendy, ktoré sme my, ale aj marketéri vo svete zaregistrovali. Vyzerá to totiž tak, že tu vďaka svojej popularite ešte chvíľu zotrvajú.

  1. Instagram bloggeri a modelky

Je fascinujúce, že vo svete sociálnych sietí môžeš ako mladý človek prezentovať svoje záľuby rôznorodo a vždy sa nájde niekto, kto to ocení. V prípade Instagramu stačí mať dobrý fotoaparát alebo smartphone, oko pre detail a samozrejme chuť rozvíjať a dokumentovať svoju záľubu, najlepšie každý deň. Môže z teba byť napríklad Instagram blogger. Iní zase využívajú túto sociálnu sieť na vlastnú propagáciu – pojem Instagram model či modelka už nie je nikomu cudzí a navyše si tak môžeš i privyrobiť. Urobili tak napríklad fitness modelky Kayla Itsines, či Millie Mackintosh. Spoločnosti sa doslova bijú o mladých ľudí s vkusom a vhodnou záľubou a chcú, aby ich produkty nosili, používali, prezentovali a spomínali pred tisíckami svojich „followerov“. Takto sa preslávila aj Essena O’Neill, bývala Instagram modelka, ktorá svoju kariéru už zavesila na klinec.

Life. That is all? #forevercleaningafteraceandtj www.kaylaitsines.com/app

A photo posted by Kayla Itsines (@kayla_itsines) on

Pomerne čerstvou novinkou s ktorou prišiel samotný Instagram je tvorba tzv. gifiek, alebo pohyblivých obrázkov.

Kapitolou samou o sebe bol v tomto prípade účet používateľky SocialityBarbie. Tento satirický účet zosmiešňoval typické pózy modeliek prostredníctvom bábiky Barbie. Nechýbali vtipné, satirické a bohužiaľ aj pravdivé komentáre, doplnené o typické hashtagy. Darby Cisneros, užívateľka, ktorá za celým konceptom SocialityBarbie stála, však pred niekoľkými mesiacmi ukončila svoju činnosť a rozlúčila sa so svojimi followermi prostredníctvom svojho účtu na Instagrame.

2. GIFká

Byť v pohybe je momentálne in a sociálne siete sa nám v tomto trende prispôsobujú ako sa len dá. Pomerne čerstvou novinkou s ktorou prišiel samotný Instagram je tvorba tzv. gifiek, alebo pohyblivých obrázkov. S touto inováciou sa môžeš pohrať prostredníctvom doplnkovej aplikácie Boomerang by Instagram. Možnosť gifiek začali využívať nielen celebrity ako napríklad Beyoncé, ale aj väčšie spoločnosti na prezentáciu svojich produktov.

3. Všetko za 15 sekúnd

Čo sa týka tvorby videí, Instagram stále súťaží s populárnymi aplikáciami ako Vine alebo Snapchat. Limit na natočenie videa na Instagrame je 15 sekúnd, čo ale väčšine užívateľov v pohode stačí na to, aby nejaké to video natočili a následne zdieľali s followermi. Tento limit do istej miery zmenil aj trendy v marketingu – firmy začali svoje reklamy skracovať a snažia sa ich zefektívniť, aby sa do 15 sekundového limitu zmestili.

„Selfie“ (alebo po slovensky „svojka“).

4. Instagram koláže

Ako to už tak býva, niekedy si tých pekných „selfie“ (alebo po slovensky „svojka“) urobíš viac a chceš sa o ne podeliť bez toho, aby si niekomu „spamoval“ nástenku. Alebo tvoj kamarát oslavuje narodeniny a chceš mu zablahoželať. Našťastie sa už dnes dajú vytvoriť koláže – napríklad cez program Layout for Instagram, LiveCollage alebo PhotoGrid. Preto do malého Instagramového štvorca vieš už dnes umiestniť niekoľko fotiek naraz. Už len vymyslieť hashtagy. Jednoduché, však?

sample-1
Aj takéto parádne koláže sa dajú prostredníctvom doplnkových aplikácií vytvoriť. Zdroj: techcrunch.com
sample-5
Zdroj: techcrunch.com

5. Memes a stránky venované návodom

Aj keď je Instagram predovšetkým venovaný jednotlivcom, dôležitou súčasťou tejto sociálnej siete sú aj stránky, ktoré možno sleduješ, ukazuješ a zdieľaš aj ty. Sú to satirické stránky používateľov ako FatJewish, FuckJerry alebo stránky venované predovšetkým ženám, ako napríklad Sexualising, ktoré ťa denne zasypávajú vtipnými, zosmiešňujúcimi „memes“. Väčšinou sú tieto jednoduché obrázky reakciou na nejakú životnú situáciu, v ktorej sa občas ocitne každý, no niekedy reagujú aj na aktuálne udalosti vo svete športu, celebrít, alebo aj politiky. Ich fanúšikovské základne dosahujú miliónové čísla. Veľmi populárnou stránkou je aj TextsFromYourEx, ktorej činnosť tvoria najmä snímky obrazovky SMS konverzácií medzi dvomi ex-partnermi. Čoraz populárnejšie sa stávajú aj tzv. „tutorial“ stránky, alebo účty používateľov, ktorí v krátkych 15 sekundových videách ukazujú, ako sa nalíčiť, učesať, či vytvoriť kreatívne nechty.

Well that's a very good reason

A photo posted by Unspirational (@textsfromyourex) on