Ministerstvo kvôli nepovoleným éčkam stiahlo z trhu ďalší produkt. Táto aplikácia ti pomôže zistiť, ktoré potraviny sú pre teba bezpečné
Éčka číhajú na každom rohu. Stiahni si túto appku a vždy budeš vedieť, ktorým éčkam sa treba vyhnúť, a ktorú omáčku nechať radšej v predajni na pulte.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky informovalo o nevyhovujúcom výrobku. Ide o chilli omáčku od Hamé dovezenú z Vietnamu. Kontrolou potravín v Rimavskej Sobote sa zistilo, že v analyzovanej vzorke sa nachádza prítomnosť syntetických farbív, ktoré v tejto potravine nie je povolené používať. Konkrétne ide o Éčka s názvom ponceau 4R a žltá SY.
Čo tie názvy znamenajú?
Ponceau 4R nesie číslo E124. Je to syntetické farbivo z kameňouhoľného dechtu. Môže spôsobovať astmu, vyvolať rôzne alergické reakcie a u detí zhoršuje hyperaktivitu. Pri testoch na zvieratá výskumníci potvrdili vznik rakoviny. Táto látka je zakázaná v USA a Nórsku.
![ktoré éčka sú zlé](http://gaudeo.sk/wp-content/uploads/2019/01/daria-volkova-1245973-unsplash.jpg)
Žlté SY je chemicky odvodené farbivo z látky Sudan I, čo je preukázaný karcinogén. Môže spôsobovať alergické reakcie, astmu, hyperaktivitu, tráviace problémy a rakovinu. Je nevhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Zakázaný je v Nórsku a vo Fínsku.
Čo sú Éčka?
Inak ich nazývame aj emulgátory a sú to pridané látky v potravinách, nápojoch a liekoch. Využívajú sa, pretože predlžujú dobu trvanlivosti potravín alebo zvýrazňujú či inak upravujú ich chuť alebo farbu. Medzinárodne ich označujeme písmenom E, za ktorým nasleduje číselný kód. Sú roztriedené do kategórií a to podľa toho, akú funkciu v potravinách plnia.
![ktoré éčka sú zlé](http://gaudeo.sk/wp-content/uploads/2019/01/joshua-rawson-harris-602330-unsplash.jpg)
Sú éčka, ktoré ľudskému organizmu veľmi neublížia. Mnohé z nich však môžu mať na naše zdravie obrovské následky. Niektoré z týchto chemicky upravovaných látok sú totiž také škodlivé, že môžu vážne poškodiť zdravie nie len deťom alebo ľuďom s oslabenou imunitou, ale aj zdravému dospelému človekovi. Podľa odborníkov sú to práve emulgátory, ktoré podporujú vznik rôznych alergií, kožné problémy, bolesti brucha, hlavy, žalúdka, nízky krvný tlak, hyperaktivitu a mnohé z nich sú dokonca karcinogénne. To znamená, že spôsobujú rakovinu.
Ako zistím, ktoré éčka sú dobré?
Zoznam emulgátorov musí byť uvedený na obale každého výrobku. Nie všetky sú však výlučne škodlivé a presne to je niekedy ťažké zistiť. Presne preto existuje aplikácia iEcka. Do vyhľadávača stačí naťukať číselný kód, kliknúť na konkrétny emulgátor, ktorý sa zjaví po zadaní kódu a vualá.
![ktoré éčka sú zlé](http://gaudeo.sk/wp-content/uploads/2019/01/Untitled-design-4.png)
Aplikácia vyhodnotí, či ide o alergén alebo o auditívum živočíšneho pôvodu, aké má účinky, ako sa vyrába, kde sa využíva a v akých krajinách je zakázané. Zelená fajka znamená, že prídavná látka nie je škodlivá, červený krížik, že je škodlivá a žltá vyjadruje, že éčko pravdepodobne je škodlivé.
Zdroj: TASR, ferpotravina.cz
Súvisiace príspevky
Reklama
Reklama
Najčítanejšie posledných 7 dní
Pyramídy v Bosne – šokujúca skutočnosť alebo špinavý biznis? by Zuzana Točená
15 tipov na návštevu opustených budov pre začínajúcich urbexerov by Martin Macko
Ktorí futbalisti sú najlepší na svete? Predstavujeme vám TOP 10 osobností by Martin Horváth
Kam v Bratislave? Tu je 10 podnikov, ktoré sa oplatí navštíviť by Andrea Tomašovitsová
Nejedia mäso, neužívajú omamné látky, nemajú nemanželský sex. Hare Krišna tak, ako ich nepoznáte by Bianka Verešová
Sleduj nás