Náhľady do lifestylových časopisov nám už pri prvých stránkach podsúvajú návody, ako sa správne stravovať. Všadeprítomné postupy prípravy zdravých jedál sú však niekedy natoľko dotieravé, že sa kvôli zloženiu potravín vo svojej chladničke cítime absolútne previnilo. Našťastie, existuje milované pečenie, vďaka ktorému si vyčarujeme nebo nielen na jazyku, ale aj v srdci.



Pečenie v podobe hotových koláčikov robí radosť hlavne konzumentom. Poznáte niekoho, kto by odolal nadýchanému kúsku pri rannej káve? Prostredníctvom internetu dnes ľahšie získavame informácie. Ku sladkej práci však treba prihodiť aj štipku inšpirácie a motivácie. Pečenie je súčasťou gastronómie a vďaka ľudom, ktorí našli v tortách skutočnú záľubu, sa stáva narastajúcim trendom.

Dôkazom sú celosvetovo známi cukrári, ktorí sa cez sociálne siete so svetom radi delia o svoje chutné, umelecké výtvory. ,,Keď sledujem, ako cukrárske umenie napreduje, vždy sa kochám tým, že dnes už sú z koláčov a toriet hotové umelecké diela. Aj taký obyčajný zákusok dokáže vyčarovať úsmev na tvári, a o to viac, ak ho ten človek pripravil vlastnoručne.“ tvrdí študentka Susanne Marčeková, ktorá prebrala záľubu v pečení po svojej šikovnej babičke.

,,Sladké“ gény zdedila aj Slávka Gracová, ktorá sféru cukroviniek preniesla aj do svojej vlastnej, osobnej značky. Creativecakes zatiaľ patrí medzi menšie značky, ale už v decembri minulého roka úspešne naviazala spoluprácu s webom Fun rádia, na ktorom uvidíme jej obľúbené recepty. Prezradila, že v jej portfóliu nájdeme torty, cheesecaky, mafiny, cake pops (pečené lízatka), drobné pečivo a dezerty. Avšak za dva top recepty považuje creme brulee alebo čokoládové suflé s vanilkovou omáčkou a zmrzlinou.

Kreatívna tortička mimoňa. Zdroj: Slávka Gracová
Kreatívna tortička mimoňa. Zdroj: Slávka Gracová

Pozor na chyby

Kreativita je pri dizajne zákuskov skutočne žiaduca. Avšak experimentovať sa nevyplatí pri výbere základných surovín a miesení cesta, pri ktorom je dôležitá práve jeho konzistencia. S maslovým cestom je potrebné narábať s rukami, vďaka čomu si ho zahrievame. Na iné formy je vhodné, ak namiesto rúk použijeme mixér. Dôležitými parametrami, na ktoré je potrebné dávať pozor, je zlý pomer ingrediencií, roztrhaná poťahová hmota, hrudky v ceste, zhoreniny, dokonca aj studené vajcia.

Pri niektorých receptoch je dokonca nutné, aby suroviny dosahovali izbovú teplotu. ,,Na čo ľudia pri pečení najčastejšie zabúdajú, je práve presnosť. Pri nej pečenie nie je také benevolentné ako varenie. Pri varení ak niečo chýba, vo výsledku to pridáte a je vybavené. Pečenie takúto možnosť neponúka,“ tvrdí Lucia Gažová, ktorej pečenie zaimponovalo natoľko, že jej cukráreň a šikovnosť sa dostala aj do mediálneho povedomia.

,,Začala som blogom a facebookom, kde som zverejňovala svoje výtvory a recepty. Ľudí začalo pribúdať a vtedy som si uvedomila, že moje pečenie by si zaslúžilo aj meno, logo a všetky ostatné marketingové záležitosti. Tak som sa do toho s pomocou kamarátov pustila.“ Svoju vášeň pre pečenie zhmotnila aj v trendovej knihe lulus cukrárka, kde sú spísané overené recepty, ktoré sa podľa jej vyjadrení, jednoducho musia vydariť. Inšpiráciu pre vlastný rozvoj v pečení hľadá všade navôkol a inšpiratívnymi miestami sú pre ňu veľkomestá v zahraničí.

Chutné koláčiky ,,lulus". Zdroj: Facebook
Chutné koláčiky ,,lulus“. Zdroj: facebook.com

Susanne má vo svojej inšpirácii taktiež jasno. ,,Keď robím tortu pre niekoho a dá mi voľnú ruku, vychádzam z toho, čo o tom človeku viem. Snažím sa trafiť jeho štýl. Pri technikách a výzore ma najviac inšpirovali Ksenia Penkina a Oľga Noskova s ich zrkadlovými polevami, jemnými líniami a jednoduchým zdobením.“

Či už ste v pečení absolútnym majstrom, alebo sa o to práve teraz pokúšate po prvý raz, naše cukrárky sa zhodujú na názore, že láska prechádza cez žalúdok a najviac potešíte seba a blízkych koláčikom pripraveným z lásky a s dobrou náladou.